Valentijns recept: 3-gangen diner
Wil jij indruk maken op jouw geliefde? Dit verrassende Valentijns diner laat het hart van jouw partner sneller kloppen!
Van een romige tomatensoep tot een sappige biefstuk met rode wijn saus en als afsluiter een overheerlijke chocolade lava cake… Liefde gaat door de maag, dus trek je schort aan en tover een liefdevol diner op tafel!

Voorgerecht
Romige tomatensoep met basilicum en parmezaanse kaas
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 500 g rijpe tomaten (of 1 blik tomatenblokjes)
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml kookroom
- 1 tl suiker
- 1 tl balsamicoazijn
- 1 el olijfolie
- Verse basilicum
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Zout & peper naar smaak
Bereiding
- Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig.
- Voeg de tomaten, bouillon, suiker en balsamico toe en laat 15 minuten pruttelen.
- Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room erdoor.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Hoofdgerecht
Biefstuk in rode wijn saus, met geroosterde aardappeltjes en gegrilde groenten
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 malse biefstukken (bijv. ossenhaas of entrecote)
- 200 ml rode wijn
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 tl balsamicoazijn
- 1 tl honing
- 100 ml runderbouillon
- 1 el boter
- 300 g krieltjes, gehalveerd
- 1 el olijfolie
- Rozemarijn en tijm
- 1 rode paprika, in repen
- 1 courgette, in plakjes
- Zout & peper naar smaak
Bereiding:
- Aardappeltjes:Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de krieltjes met olijfolie, rozemarijn, tijm, zout en peper. Rooster ze ±30 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Rode wijn saus: Fruit de sjalot en knoflook in een beetje boter. Voeg de rode wijn, balsamico en honing toe en laat het inkoken. Voeg daarna de bouillon toe en kook tot de saus iets indikt.
- Groenten: Grill de paprika en courgette in een grillpan of oven met een beetje olijfolie en kruiden.
- Biefstuk:Bestrooi met zout en peper. Bak in een hete pan met boter en olie (±2-3 min per kant voor medium-rare). Laat even rusten.
- Serveer de biefstuk met de saus, aardappeltjes en groenten.
Tip: Serveer het hoofdgerecht met een lekkere rode wijn, zoals een Merlot of Malbec.
Nagerecht
Chocolade lava cake
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 100 g pure chocolade (70%)
- 50 g boter
- 50 g suiker
- 2 eieren
- 30 g bloem
- Snufje zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet twee kleine ramekins (ovenbestendige bakjes) in met boter.
- Smelt de chocolade en boter au bain-marie of in de magnetron.
- Klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel de bloem en zout erdoor.
- Giet in de bakjes en bak ze 8-10 minuten. De buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant nog vloeibaar.
- Serveer direct met vanille-ijs of rood fruit.