Stadsmuur Hardenberg

Opdrachtgever: Bisschop Willebrand
Locatie: Wilhelminaplein, Hardenberg

Hardenberg had ooit grootse stadsmuren. De oudste verdedigingswerken werden opgericht door Bisschop Willebrand van Oldenburg, in 1230. De stadsmuur werd gemaakt om Bisschop Willebrand te beschermen tegen het vijandige Coevorden. Die zich verzetten tegen de macht van de Bisschop.

De stadsmuur is ooit uit brokken ijzeroer opgebouwd. Dit materiaal werd vroeger onder andere gevonden in veenmoerassen rondom Hardenberg en de rivierbedding in van de Vecht. De stenen komen heel kwetsbaar over, door alle gaten die erin zitten. Het tegenovergestelde is waar, door het hoge percentage ijzer is het gesteente erg hard. Daardoor goed geschikt voor verdedings werk.

In 1959 zijn in de bouwput van de postkantooruitbreiding resten van de oude stadsmuur ontdekt en is besloten een gedeelte te herstellen met de originele stenen. In 1962 is de stadsmuur afgemaakt op de plek waar men denkt dat de oude stadsmuur heeft gelopen. De hoogte van 3,5 meter, zoals het oorspronkelijk is geweest is aangehouden.
De stadsmuur is nu een Rijksmonument.

Na 40 jaar was de muur toch instabiel geworden en zijn er gedeeltes uitgevallen. De muur is nu weer hersteld met een stabielere binnenlaag. De stukken steen zijn door nummering, op precies dezelfde plek teruggeplaatst als hoe ze altijd in de stadsmuur zaten.