Recept: Heerlijke pepernoten

Sinterklaas is weer in het land, en wat hoort er echt bij deze feestelijke tijd? Juist, pepernoten! Nu kun je ze natuurlijk kant-en-klaar in de winkel kopen (zeker weten dat je ze in Winkelstad Hardenberg vindt 😉), maar zelf pepernoten maken is toch nét even leuker en lekkerder. Plus, het huis gaat er heerlijk van ruiken! Hier is een simpel maar geweldig recept waarmee jij en je gezin in no-time aan de slag kunnen.

Wat heb je nodig?

De ingrediëntenlijst is lekker kort. Je hebt waarschijnlijk het meeste al in huis! Voor ongeveer 200 pepernoten heb je het volgende nodig:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 theelepels speculaaskruiden (je kunt ze ook zelf mixen met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, en gember)
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels melk

Aan de slag!

  1. Voorverwarmen maar! Zet je oven alvast aan op 160 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier, want straks moet alles snel de oven in.
  2. Deeg maken: Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout in een grote kom. Meng alles goed door elkaar.
  3. Boter erbij: Voeg de zachte boter toe aan de kom en meng met je handen tot er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe, en kneed het tot een soepel deeg.
  4. Pepernootjes rollen: Neem kleine stukjes van het deeg (ter grootte van een knikker) en rol ze in je handen tot bolletjes. Leg ze met wat ruimte ertussen op de bakplaat.
  5. Bakken maar! Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de pepernoten in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Let op: elke oven is anders, dus hou ze even in de gaten. Ze horen krokant te zijn aan de buitenkant en zacht vanbinnen.
  6. Laten afkoelen (als je dat kunt): Haal de pepernoten uit de oven en laat ze even afkoelen. Dit is misschien wel het moeilijkste deel, want de geur is onweerstaanbaar!

Variatietips

  • Chocoladepepernoten: Wil je echt uitpakken? Smelt wat melk-, puur- of witte chocolade en doop de afgekoelde pepernoten erin. Laat ze opstijven op bakpapier voor de ultieme traktatie.
  • Extra kruidig: Als je van intense smaken houdt, voeg dan wat extra speculaaskruiden toe of een snufje peper voor een pittige twist.

Smullen maar!

Met dit recept maak je pepernoten die waarschijnlijk niet lang blijven liggen. Perfect om mee te nemen naar een Sinterklaasavond, of om gewoon lekker zelf van te genieten. Dus, trek die ovenhandschoenen aan en verras jezelf (en je familie) met deze heerlijke traktatie. Veel bakplezier en fijne feestdagen vanuit Winkelstad Hardenberg!