Orange the World Social Sofa

Kunstenaar: Lia van Rhijn
Locatie: Badhuisplein
Bouwjaar: 2022

Op het Badhuisplein staat sinds vorig jaar een speciale Social Sofa die ontworpen is in het kader van Orange the World. Deze zitbank met mozaïek heeft als doel mensen met elkaar in contact te brengen. Daarnaast is deze opvallende bank een ontmoetingsplek waar aandacht gevraagd wordt voor het probleem van geweld tegen meisjes en vrouwen. Het ontwerp van de bank is geïnspireerd op de beeldtaal van Orange the World.

De bank is ontworpen door kunstenaar Lia van Rhijn en heeft een unieke vormgeving gekregen. De bank is versierd met de kleuren van de dageraad, die hoop en verwachting symboliseren. Daarnaast zijn er oranje handjes te zien in een witte cirkel, die een duidelijk stopteken vormen. Hiermee wordt krachtig de boodschap uitgedragen dat geweld tegen vrouwen en meisjes onacceptabel is. De handjes zijn op een speciale manier geplaatst in een afzetrand van een grand foulard, alsof het kleed elegant over de bank is gedrapeerd. Hierdoor kreeg de ontwerper de vrijheid om verschillende symbolische beelden aan het kleed toe te voegen die het karakter van Hardenberg, de stad aan de Vecht, vertegenwoordigen, waaronder de zeldzame Vechtdalanjer-bloem.

Ook de kievitsbloem, het symbool van de club de Reestlanden, is op de bank te vinden. De laaglandbeek de Reest is een belangrijk element in de omgeving. Hiermee komen twee stromen samen in één beeld. Aan de achterkant van de bank zijn twee handen te zien met gekruiste pinken, een gebaar dat vriendschap en samenwerking symboliseert. Naast de bank is er informatie beschikbaar over wat te doen bij geweld tegen vrouwen en worden de samenwerkende organisaties genoemd.