2 augustus 2023

Mooi artikel over Drijf in Bioscoop

Honderden mensen hebben dit weekend in de haven van Hardenberg gekeken naar films als Pirates of the Caribbean en Bohemian Rhapsody. Op zitzakken vanaf de kade, maar ook in kano’s of eigen bootjes keken ze naar het grote scherm van de Drijf In Bioscoop. De bijzondere bioscoopervaring smaakt naar meer.

Bezoekers kwamen uit de stad zelf, maar ook van heinde en verre. ,,De kleinkinderen zijn speciaal voor de film en de bootjes uit Rijssen hierheen gekomen”, zegt Evert Hekman uit Bergentheim. Hij doelt op Luca (6) en Zara (5), die samen met oom Dennis Hekman zaterdagmiddag naar De Bellinga’s kijken, op een bootje langs de kade.

Wegdrijven door stroming

,,Daar moesten we ons wel aan vasthouden, want door de stroming kun je wegdrijven”, zegt Dennis. ,,We maken er een leuk dagje van. Straks gaan ze in de stad lekker spelen op de opblaasobjecten.” Evert is blij met Festival De Vecht, waar de Drijf In deel van uitmaakt. ,,Niet alleen voor vakantiegangers, maar ook voor inwoners van de regio. Het is voor jong en oud, en dat is hartstikke mooi.”

Erwin en Gwen Mennen uit het Brabantse Budel beleven hun zomervakantie op de Sprookjescamping in Rheeze. Met hun kinderen Tess (7), Raff (5) en Femm (1) zitten ze op de kussens op de kade te kijken naar De Bellinga’s. ,,Ontzettend origineel en voor alle leeftijden”, vindt Erwin. ,,Op de camping zelf zijn al veel activiteiten, maar dit is een mooi extraatje. En Hardenberg heeft een mooi en gezellig centrum.”

Steunen van initiatief

Kim Runhaar en Jaurik Roelfsema uit Hardenberg genieten met kinderen Melle (5) en Loes (2) vanaf een boot van het filmprogramma. ,,Gisteravond zijn Jaurik en ik naar Pirates of the Caribbean geweest”, aldus Kim. ,,Op het terras van Amused krijg je dan echt een vakantiegevoel. Vandaag hebben we de kinderen en hun oma mee voor The Lion King.”

,,Het is voor alle leeftijden, daar hebben ze goed rekening mee gehouden. Ook fijn dat het gratis is, dat neemt een drempel weg voor mensen die anders misschien niet zouden komen. En als er wat leuks gebeurt in je stad, moet je er natuurlijk wel zelf heen om zo’n initiatief te steunen.”

Brede doelgroep

Dat laatste klinkt de organiserende werkgroep als muziek in de oren. ,,Hier hoop je natuurlijk op: een grachtensfeertje”, zegt Jan Maarten Veurink, directeur van theater De Voorveghter. ,,Het idee sluimerde al jaren en samen met onder meer de horeca aan de haven en de watersportvereniging – die bootjes en kano’s beschikbaar stelde – hebben we er nu werk van gemaakt.”

,,Er zijn veel familiecampings in Hardenberg, dus er is een brede doelgroep”, vervolgt hij. ,,Ook de omwonenden hebben we erbij betrokken. We hebben hen per brief geïnformeerd en popcorn uitgedeeld. En ik zag vrijdagavond flink wat mensen die vanaf hun balkonnetje meekeken naar de films.” Vrijdag waren er zo’n 750 filmliefhebbers.

Landelijke potentie

Wat hem en centrummanager Leone Wiersma betreft is dit pas het begin. ,,Onder de noemer Festival De Vecht hebben we nu al een flink aantal evenementen in vier gemeenten langs de rivier, van Hardenberg tot Zwolle”, aldus Wiersma. ,,Maar voor volgend jaar denken we echt aan een groot evenement met bovenregionale en misschien zelfs landelijke potentie. Ook óp de rivier, zodat de Vecht echt een verbindende factor wordt.”

Bron: De Stentor + Enzio Ardesch fotografie + Hans Keesmaat tekst