Icoon in beeld – STRADA NERO, BIANCO E COLORATO

Kunstenaar: Maria Roosen
Locatie: LOC+ gebouw
Materiaal: mondgeblazen glazen bollen
Bouwjaar: 2008
Eigenaar: Gemeente Hardenberg

Maria Roosen heeft met haar kunstwerk ‘Strada Nero, Bianco e Colorato’ de drie verschillende ruimtes van het LOC met elkaar verbonden. De titel van het werk verwijst naar de straten in Venetië en is Italiaans voor ‘straat der kleuren, zwarte straat en witte straat’.

De kunstenaar heeft drie verschillende benaderingen gekozen die passen bij de ruimte en het gebruik ervan. In de tweede hal van het LOC, bij het Grand Café, zijn 61 handgemaakte, mondgeblazen witte glazen vormen op de wand van de bibliotheek geplaatst en vormen zo ‘Strada Bianco’. Op de derde hal van het LOC, bij het CWI, hangen op twee wanden tegenover elkaar zwarte glazen bollen die uit de kieren van het beton lijken te komen. Dit vormt ‘Strada Nero’. Op de begane grond, boven de ingang van de bibliotheek en kunstencentrum de Muzerie, bevindt zich ‘Strada Dei Colori’. Hier zijn 47 geblazen glazen vormen in de kleuren oranje, turkoois, roze/lila en wit te zien die een prachtige constellatie vormen.

Met haar kunstwerk heeft Maria Roosen op subtiele wijze de verbinding gelegd tussen de verschillende delen van het LOC en tegelijkertijd een bijzondere, kleurrijke toevoeging aan het gebouw gegeven.