Hardenbergs icoon ”I will survive”

Kunstenaar: Martijn Sandberg
Locatie: Mulopad, LOC, Kerhof Nijenstede, Hardenberg

Voor de monumentale trap van de hoofdingang naar de scholengemeenschap LOC Hardenberg verrijst een imposante rij goudkleurige stalen spijlen van bijna 25 meter breed en bijna 3 meter hoog, waarin een tekst is gevormd: I will survive.

Martijn Sandberg plaatste het kunstwerk tegenover de trappen van de entree aan het Mulopad. Hij baseerde z’n kunstwerk op de tegenstrijdigheid van het actieve, bruisende karakter van het opleidingencentrum aan de ene kant en aan de andere kant de oude begraafplaats Nijenstede.

De vrijstaande spijlen lijken als het ware uit de grond te komen. Op nauwkeurig berekende plaatsen zijn op de spijlen verdikkingen gelast. Die blijken van een afstand bezien woorden te vormen: ‘I will survive’. Bij de één roept dit associaties op met de discohit van Gloria Gaynor uit de jaren zeventig, iemand anders ziet er simpelweg een aanmoediging in.

“Het is peptalk,” beaamt Sandberg, “en tegelijkertijd een hedendaagse variant op de Latijnse spreuk ‘Ars longa, vita brevis’, ofwel de kunst duurt lang, het leven kort.” De reliëftekst is niet de enige visuele speling in het kunstwerk. De vierkante spijlen zijn gedraaid geplaatst, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. Van welke kant je er ook naar kijkt, van voren, van opzij of zelfs van boven, nergens is het aanzicht vlak.

Als de zon erop schijnt, wordt de tekst als schaduw op de grond geprojecteerd. Een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp, dat bij nader inzien vele kanten blijkt te hebben. Dat is precies waar Martijn Sandberg naar streeft: “Ik maak werk dat niet meteen consumeerbaar is. Aan kunst moet je altijd wennen. Het moet vragen blijven oproepen.”