’t Landbouwbeeld

Kunstenaar: Kiny Copinga
Locatie: Badhuisplein
Materiaal: Brons en keien
Bouwjaar: 1989
Maten: 12 meter lang

De landbouw heeft een prominente rol gespeeld in de rijke geschiedenis van Hardenberg, en deze rol blijft tot op de dag van vandaag van groot belang voor de stad. Om deze belangrijke rol te eren, heeft kunstenaar Kiny Copinga een prachtig landbouwbeeld ontworpen. Dit kunstwerk heeft zijn nieuwe thuis gevonden op het Badhuisplein en vertelt een verhaal dat ons uitnodigt om na te denken over de toekomst van de landbouw en de voortdurende verbondenheid tussen mens, dier en land.

Het verhaal begint met de aankomst van de eerste mensen in het prachtige Vechtdal en de transformatie van het land. Op de velden grazen schapen rustig en vreedzaam, terwijl de mens zich vestigt in prachtige nederzettingen. Na verloop van tijd groeit de landbouwcultuur en daarmee ook het aantal dieren: varkens, runderen en majestueuze paarden. Maar als je goed kijkt, ontdek je iets bijzonders. Enkele vrolijk rondscharrelende kippen in het brons.

‘De vecht, waarlangs zich leven ontwikkelde.’

Het beeld neemt ons verder mee door de tijd, waarbij de komst van de tractor symbool staat voor de mechanisatie in de landbouw. Dit betekent een sprong voorwaarts in de geschiedenis, waar traditionele methoden plaatsmaken voor moderne technologie. Uiteindelijk eindigt het beeld – voorlopig – te midden van een stedelijke omgeving. Maar laat je niet misleiden, want het laatste detail van het beeld spreekt boekdelen. Het suggereert dat de geschiedenis nog niet is afgerond, maar juist doorgaat. De toekomst ligt wijd open, vol met nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.