Heb je zin een sportief uitje? In Hardenberg staat nu niet alleen een ijsbaan, maar ook een curlingbaan! Deze baan kun je nu reserveren bij de schaatsbaan in het centrum van Hardenberg. Wil je gaan curlen, maar heb je geen idee hoe dit spel werkt? We leggen je het graag uit!
Curling is eigenlijk een écht precisiespel, ook wel een mikspel, waarbij je goed samen moet werken met je team. Het is een wintersport dat gespeeld wordt met ronde granieten stenen op ijs. Er zijn twee teams van vier spelers die het tegen elkaar opnemen en proberen zoveel mogelijk punten te halen. Elk team heeft acht stenen om te gooien, en deze stenen raken het ijs aan via een ring aan de onderkant. Er wordt altijd gooien gezegd, maar eigenlijk wordt de steen over het ijs geschoven. De steen komt niet los van het ijs en glijdt over de baan heen. Deze ijssport is geschikt voor zowel jong als oud.
Voordat we de spelregels toelichten, is het handig om een aantal betekenissen te kennen. De curlingbaan is namelijk erg lang en bevat een aantal lijnen met allemaal verschillende betekenissen. Een paar belangrijke zijn:
Een curlingwedstrijd bestaat uit acht delen (ook wel bekend als ”ends”). De teams hebben beide acht stenen (beide teams in een verschillende kleur, en dus zestien in totaal) per end. Deze stenen worden per 2 stuks door elke speler van het team gespeeld en er wordt om en om gespeeld door de teams.
Door aan het einde van een end een steen zo dicht mogelijk bij het middelste punt van de cirkel (ook wel het ‘huis’) te krijgen, kan je punten winnen. De steen die het beste in de cirkel ligt, wint de end. Als dit meerdere teams zijn, dan kunnen er meerdere punten gewonnen worden. De stenen die geworpen (of gegleden) worden, mogen niet omkantelen of de zij- of achterlijnen van het speelveld raken.
Het team dat de meeste punten aan het einde van de wedstrijd heeft, wint. De meeste wedstrijden duren rond de 10 ends.
De aanvoerder begint met het schuiven van de eerste steen en de teamgenoten vegen indien nodig het ijs voor de steen weg om de baan te beïnvloeden. Dit vegen is een belangrijk aspecten van het curling en gebeurt in nauw overleg / op het teken van de captain. Door goed veegwerk kan een steen tot wel drie meter verder komen. Hierna is de rest aan de beurt.
De aanvoerder bepaalt de strategie en elke steen kan gegooid worden met een ander doel:
Het team dat de laatste steen mag gooien (‘hammer’), heeft natuurlijk een voordeel. Daarmee kan de hele end op zijn kop worden gezet.
Is curling iets voor jou? Kom dan moet je zeker eens langs de curlingbaan in Hardenberg!