Hardenbergs icoon ”Aaltje Kraak”

Kunstenaar: Geke Dijkhuis
Locatie: Wilhelminaplein, achter de Stephanuskerk

Vlakbij de Stephanuskerk in Hardenberg, staat er op het Wilhelminaplein het bronzen beeld van Aaltje Kraak. Op 8 mei 1708 veroorzaakte Aaltje Kraak ongewild de grote brand in Hardenberg en werd het stadje volledig in as gelegd. De brand ontstond doordat de weduwe ongeveer rond half zeven ‘s avonds een kaars liet omvallen of een brandende olielamp te dicht bij een rieten dak hield.

Het vuur greep in een snel tempo om zich heen en legde vrijwel het hele stadje in as. Hardenberg telde op dat moment zo’n honderd, vooral houten, huizen. De schade was groot en er bleven slechts drie huizen en een kerk bespaard.

Slachtoffers vielen er niet, maar de meeste inwoners waren hun woning kwijt. Na een inzamelingsactie en door wilskracht en saamhorigheid van de burgers, werd de stad snel herbouwd. Dit keer werden de woningen van steen gebouwd. Aaltje Kraak werd niet verstoten, maar kreeg dankzij de inzameling en verschillende giften een eigen plekje in het nieuwe Hardenberg.

Jaarlijks staan we op 8 mei stil bij de grote brand tijdens de ‘Aaltje Kraakdag’. Tijdens deze dag staat men stil bij het cultureel erfgoed in de gemeente Hardenberg. Wat is het verhaal van de gebouwen in Hardenberg? Wat vertellen ze ons over onze geschiedenis, en wat zegt dit over het heden en de toekomst? Samen met onder andere de Historische Vereniging, verhalenvertelster Janna van den Berg en de KNST SPR worden elk jaar activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Op 8 mei 2012 werd een beeld onthuld van Aaltje Kraak, gemaakt door kunstenares Geke Dijkhuis uit Hardenberg. Het beeld is geschonken aan de samenleving en de gemeente door de stichting 650 jaar Hardenberg.