14 oktober 2022

10x de leukste herfstactiviteiten!

De temperatuur in daalt, de blaadjes vallen weer van de bomen en er komt weer een intiem herfst-gevoel opborrelen! Dit gezellige seizoen vraagt alweer om de leukste herfstuitjes en wij hebben voor jou de leukste herfstactiviteiten in Hardenberg opgezocht!

1. Een bezoekje aan de markt

Íedere maandagochtend is het Markt in Hardenberg. Lekker even neuzen, vers fruit inslaan of gericht op zoek naar een lekkere warme sjaal? Uit de diverse verschillende kramen is de keuze reuze. Ook kun je bij verschillende kraampjes stofjes kopen voor de herfstknutsels (zie tip 3!)

2. Een picknick tussen de herfstbladeren

En wordt het een mooie zonnige herfstdag? Neem dan je vriend/vriendin of gezin mee voor een gezellige picknick tussen de herfstblaadjes in het Vechtpark. Neem wat lekkere hapjes en een coffee to go’tje vanuit de stad en een kleedje mee en ga erop uit in de geweldige natuur. Romantisch, of niet? 😉

3. Herfstige kinderknutsels maken

En houd je ogen eens open terwijl je wandelt of picknickt in het Vechtpark, hét stadspark van Hardenberg! Waarschijnlijk vind je de mooiste dingen die je kunt oprapen, zoals kastanjes, dennenappels, eikels en herfstbladeren! Even laten drogen en daarna kunnen de kids hier prachtige knutselwerken van maken. Met de gekochte stofjes op de markt kun je een mooie herfstslinger maken. Hoe je dat doet?

Benodigdheden: Schaar – touw – lijm – stof – potlood

1. Print de herfstblaadjesfiguren uit
2. Leg de figuurtjes op de stof en trek over met potlood
3. Knip de figuren uit en leg één figuurtje op het touw, plak het andere figuurtje in spiegelbeeld met lijm daar dan weer bovenop.
4. Zo ga je door en maak je een prachtige slinger

3. Een middagje plonsen
Een vrije dag? Of wil je gewoon een uurtje lekker in het water bewegen? Eventjes plonsen zorgt gegarandeerd voor plezier! In Hardenberg kun je terecht bij overdekt zwembad De Slag om even heerlijk het water in te duiken. Dus ook voor als het wat droeviger weer is! https://deslag-hardenberg.nl/

4. Tijd om op te warmen in een van onze gezellige horeca tentjes

Dit weer vraagt om knusse middagjes en avondjes in de verschillende gezellige restaurantjes, lunchrooms en cafeetjes in de winkelstad Hardenberg. Warm lekker op na een heerlijke herfstwandeling en geniet van jouw lievelings herfstdrankje. Een heerlijke warme chocolademelk bijvoorbeeld of een cappuccino? Klik hier voor een overzicht van de horeca in de Winkelstad.

De pumpkin spice latte is overduidelijk onze herfstfavoriet. Ga jij ook voor deze koffie met pompoensmaak?

5. Nacht van de Nacht

De laatste zaterdag van oktober organiseert de Natuur en Milieufederaties voor de 18e keer Nacht van de Nacht in Nederland. Duizenden lichtjes van o.a. gebouwen en reclameverlichtingen gaan deze nacht uit. Ontdek hoe mooi de nacht eigenlijk is en laat het licht uit waar het kán. Doe jij dit jaar ook mee?

6. En natuurlijk… Pompoen uithollen!

Zet je tuin of balkon dit najaar vol met prachtige planten, zoals: chrysanten, skimmia’s en andere herfstbloeiers en vul dat natuurlijk aan met een zelf uitgeholde pompoen met een lichtje erin! Dit doe je in vier stappen:

  1. Hol naar de bloemenwinkels van Hardenberg en scoor daar je pompoen!
  2. Snij de bovenkant van de pompoen af
  3. De pompoen uithollen
  4. Een gezichtje tekenen en uitsnijden
  5. Waxinelichtje erin en voilà!

Lijkt niet zo moeilijk, toch? Maar kijk voor iets uitgebreidere uitleg gerust op YouTube. Hier zijn genoeg filmpjes te vinden hoe je een pompoen uitholt!

7. Mountainbiken

In de bosrijke omgeving van Hardenberg is een prachtige mountainbike route van 23 kilometer aangelegd. Een leuk en sportief uitje, waarbij je geniet van alle mooie herfst kleuren om je heen. Benieuwd naar de route? Check het hier: https://www.mtbroutes.nl/overijssel/hardenberg

8. Een kampvuur in de tuin

Bij de Action, Xenos of een andere supermarkt in de stad kun je heerlijke marshmallows halen. Perfect voor de vroege avonden, wanneer deze nog niet al te koud en wel droog zijn maar het wel heerlijk is om buiten te zitten. Maak een gezellig vuurtje in een vuurkorf en laat de kinderen marshmallows roosteren op een lange stok (die je natuurlijk in het bos hebt gevonden tijdens een herfstwandeling ’s middags). Of leg – op een veilige afstand – wat kussens op de grond en ga met z’n allen rond het vuur zitten. Pak er een boek bij en lees het voor of vertel een mooi herfstachtig verhaal aan je kinderen. Zeker weten dat dit een bijzondere nieuwe traditie wordt!

9. Safe the City APP

Met de Save the City APP beleef je Hardenberg als één grote escape room. Met je mobiel in de hand beleef je een spannend avontuur waarbij je door de tijd reist. Op verschillende locaties leer je meer over de geschiedenis van Hardenberg, van Aaltje Kraak, De Klepperman tot de eeuwige strijd met het water. Kijk hier voor meer informatie en download de app in de Appstore of GooglePlay

10. Joggem en de overstroming van de Vecht

Trek je laarzen maar aan en ga op pad! Kom meer te weten over Hardenberg en het ontstaan van Vecht dankzij de 3,5 km wandelroute van Joggem. Gezellig om samen met je papa/mama of opa en oma te doen. Tijdens de wandeling kan je genieten van de prachtige herfstkleuren in de natuur. Wanneer je meerdere vragen goed beantwoord krijg je een code waarmee je de kluis kan openen, daarin wacht een cadeautje, spannend!! Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Kom je daarna lekker lunchen in de stad? Gezellig!